Η τελική έκθεση της Δράσης STEM http://www.etwinning.gr/news/2016-02-29-10-13-24/915-etwinning-stem-2018 (2017-2018) πραγματοποιήθηκε από την EYY και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα, έδειξαν ότι τα κίνητρα βελτιώθηκαν μέσω του eTwinning. 90 από τα 110 επιλεγμένα σχολεία λειτούργησαν προσανατολισμένα στη μέθοδο STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) για εκπαιδευτικούς που υλοποίησαν έργα eTwinning τη σχολική χρονιά 2017 - 2018.
Λόγω της επιτυχίας της, η δράση θα συνεχιστεί και το 2019-20 με 320 ωφελούμενα σχολεία και προτεραιότητα στα eTwinning Schools. Τα 320 συνολικά σχολεία θα λάβουν ανάλογο εξοπλισμό και εκπαίδευση με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στη μέθοδο STEM.
Η ελεύθερη χρήση της επιλεγμένης γλώσσας προγραμματισμού από το MIT για χρήση ως εργαλείο (Scratch) και η υποστηριζόμενη τεχνολογία (WeDo και Arduino) θα εξακολουθήσουν να είναι το όχημα που στοχεύει στη βελτίωση της γνώσης και κατανόησης των νέων σχετικά με τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, σε θέματα STEM.
Το Scratch είναι μια γλώσσα προγραμματισμού και μια online κοινότητα όπου μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας διαδραστικές ιστορίες, παιχνίδια και κινούμενα σχέδια - και να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας με άλλους σε όλο τον κόσμο. Στη διαδικασία σχεδιασμού και προγραμματισμού των έργων Scratch, οι νέοι μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά, συστηματικά και να συνεργάζονται, ένα κοινό έδαφος για το eTwinning.
Τα αποτελέσματα που αναμένουμε από τη συνέχιση της διαδικασίας θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων για επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, προκειμένου να αποδειχθεί στους μαθητές σχετικά με τις σταδιοδρομίες που σχετίζονται με STEM και τα οφέλη της απασχόλησης τους σε αυτούς τους τομείς.
Η επιλογή των κατάλληλων σχολείων θα γίνει με κριτήρια eTwinning, συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού σχεδίου STEM προσανατολισμού που θα αναλάβουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί. Θα διοργανωθούν διαδικτυακά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα STEM, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξειδικευτούν στην κοινότητα eTwinning STEM και μέχρι το τέλος της δράσης να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας.
Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να συμμετάσχουν με εργαστήρια στα Πανελλήνιο συνέδριο του eTwinning (Θεσσαλονίκη, Νοέμβριος 2019 και Βόλος, Νοέμβριος 2020). Η ΕΥΥ θα διατηρήσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για περίοδο ενός σχολικού έτους και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στα σχολεία.
Με βάση τα παραπάνω, για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning υλοποιεί τη δράση STEM 2.0. Μέσω της δράσης θα επιλεχθούν 320 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα: 80 νηπιαγωγεία, 80 δημοτικά, 80 γυμνάσια και 80 λύκεια της ελληνικής επικράτειας.
Τα επιλεγμένα σχολεία θα λειτουργήσουν προσανατολισμένα στη STEM μεθοδολογία για τους εκπαιδευτικούς κυρίως των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, των Μαθηματικών και της Πληροφορικής και την υλοποίηση ανάλογων σχεδίων eTwinning.
Στην Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε κάποια σχολεία να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες μάθησης και τεχνολογίες στην τάξη, διερευνώντας τη χρήση νέων παιδαγωγικών εργαλείων για τη διδασκαλία STEM.
Το STEM παρέχει ευκαιρίες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ενθαρρύνοντας τα παιδιά να απαντούν σε ερωτήματα και να εμπλέκονται σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αλλαγή της συμμετοχής και του ενδιαφέροντος που εμφανίζουν τα παιδιά με τα επιστημονικά πεδία του STEM.
Οι επιλεγμένοι εκπαιδευτικοί θα επιμορφωθούν εξ αποστάσεως. Τα δε ωφελούμενα σχολεία θα λάβουν ανάλογο εξοπλισμό με σκοπό την αξιοποίησή του για τη δημιουργία ανάλογων projects, προσανατολισμένα στο STEM.
Ο έλεγχος ότι έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης STEM και πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς 2019-2020. Όλοι οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλουν αίτηση για εθνική ετικέτα ποιότητας. Η διάδοση της δράσης θα πρέπει να γίνει στο τέλος του σχολικού έτους σε συνεργασία με Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στην ΕΥΥ και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.
Η ΕΥΥ επιφυλάσσει τα δικαιώματα του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά μεταφέρεται στο σχολείο. Ο εξοπλισμός μετά το έργο θα παραμείνει στο σχολείο γιατί αυτό είναι το σημείο όπου το eTwinning μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική πρόκληση για τη βελτίωση των κινήτρων στα παραπάνω.
O εξοπλισμός που θα λάβουν τα σχολεία είναι:
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί από το κάθε σχολείο θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης σχολικής μονάδας. Με βάση τα παραπάνω, η πρόσκληση απευθύνεται σε 80 νηπιαγωγούς, 80 δασκάλους και καθηγητές ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και 160 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (80 Γ/σίων και 80 Λυκείων) όλων των ειδικοτήτων (θα δοθεί προτεραιότητα στων θετικών επιστημών σε περίπτωση μεγάλη συμμετοχής).
Προϋποθέσεις συμμετοχής για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς ανά σχολείο:
Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν θα πρέπει:
Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης όσον αφορά στα υποβαλλόμενα στοιχεία, ότι είναι αληθή και είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.etwinning.gr/survey/index.php/496695/lang-el
Oι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και τη Δευτέρα 15/04/2019 12 το μεσημέρι. Τα ονόματα όσων επιλεγούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα: http://www.etwinning.gr. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής των αναφερομένων στην πρόσκληση, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή διαδικτυακή κλήρωση.
Η επιλογή των σχολείων γίνεται με κριτήρια eTwinning (προηγούνται τα 155 σχολεία eTwinning http://www.etwinning.gr/news/2016-02-29-10-13-24/928-etwinning-2019-2020 και http://www.etwinning.gr/news/2016-02-29-10-13-24/849-86-etwinning-2018-2019 εφόσον αιτηθούν), συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω προδιαγραφών, τα έργα που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό των ενεργών εκπαιδευτικών ως eTwinners, οι εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας που έλαβαν κλπ.
Ως ΕΥΥ eTwinning, με τη δράση STEM 2.0 του eTwinning, στοχεύουμε σε ολόκληρο το φάσμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, καθώς πιστεύουμε ότι η επιτυχής εισαγωγή του STEM στην υποχρεωτική εκπαίδευση μπορεί να βασιστεί μόνο σε εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ευρέως φάσματος.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.