Ημερίδες

Τηλεκπαιδεύσεις

Εκπαιδεύσεις ΙΤΕ

«Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη δράση STEM 5 eTwinning για 100 σχολεία και 5 Πανεπιστημιακά Τμήματα»

Με τις επιτυχημένες δράσεις του eTwinning STEM 1, STEM 2, STEM 3 και STEM 4 εξοπλίστηκαν περισσότερα από 900 σχολεία με κιτ ρομποτικής και 3D εκτυπωτές, αλλά επιμορφώθηκαν και υποστηρίχθηκαν οι εκπαιδευτικοί στην υλοποίηση έργων STEM eTwinning.

O Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning σχεδιάζει τη συνέχεια με τη δράση STEM 5! Τα αποτελέσματα αναμένεται να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων για επίλυση προβλημάτων, που σχετίζονται με STEM και τα οφέλη της απασχόλησης μαθητών και φοιτητών τους σε αυτούς τους τομείς, τόσο για τις σπουδές τους όσο και για τη σταδιοδρομία τους.

Μέσω της παρούσας πρόσκλησης θα επιλεγούν 100 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 5 Πανεπιστημιακά τμήματα, στα οποία θα αποσταλεί ο αντίστοιχος εξοπλισμός. Ειδικότερα:

  • Σε 5 Πανεπιστημιακά τμήματα θα δοθούν 50 κιτ εκπαιδευτικής ρομποτικής (10 σετ ανά τμήμα)
  • Σε 100 σχολεία ένα από τα παρακάτω:
  • υλικά για τη δημιουργία του robot FOSSBot[1] σε 50 σχολεία που έχουν ήδη 3D εκτυπωτή
  • 3D εκτυπωτές σε 50 ειδικά σχολεία, μειονοτικά, δεύτερης ευκαιρίας και απομακρυσμένων περιοχών

Προϋποθέσεις Συμμετοχής Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Τα Πανεπιστημιακά τμήματα που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση STEM 5 θα πρέπει:

Α. Να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις (μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στις 08/11/2024):

  1. Να έχουν εγγράψει το τμήμα και τουλάχιστον ένα/μία διδάσκοντα/ουσα στην πλατφόρμα ESEP[2] και στο eTwinning
  2. Να έχουν εγγράψει τουλάχιστον 5 φοιτητές/τριες στην ESEP και στο eTwinning,
  3. Να έχουν συμμετάσχει σε μία τουλάχιστον επιμορφωτική συνάντηση (διαδικτυακή/ δια-ζώσης) με μέλη ΕΟΥ ή/και Πρεσβευτές eTwinning ITΕ.

Β. Να αναλάβουν και να υλοποιήσουν τις παρακάτω δεσμεύσεις μέχρι τον Ιούνιο 2025:

  1. Να έχουν εγγράψει τουλάχιστον ένα (1) έργο ελάχιστης διάρκειας τουλάχιστον δύο (2) εβδομάδων σε συνεργασία με τμήμα από άλλο πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, με στόχο την αξιοποίηση του εξοπλισμού και να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα (1) συνεργατικό αποτέλεσμα π.χ. ένα σχέδιο μαθήματος.
  2. Να έχουν υποβάλλει αίτηση για ετικέτα ποιότητας για πανεπιστημιακό τμήμα (eTwinning ITE 2025) τουλάχιστον για την παράμετρο "Σχεδιασμός και υλοποίηση eTwinning έργου"
  3. Να έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία (1) εκδήλωση για πανεπιστημιακά τμήματα που θα διοργανωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης ή/και την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης από 1/11/2024 έως 30/06/2025.
  4. Να έχουν επικοινωνήσει στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ιδρύματός τους και στην κοινότητα του eTwinning τη συμμετοχή του Πανεπιστημιακού τμήματος στις δράσεις eTwinning ITE & STEM 5, με όποιο πρόσφορο μέσο επιθυμούν, π.χ. ιστοσελίδα, ανακοίνωση σε συνέδριο, ομιλία, κλπ.

Η συμπλήρωση της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ως προς τις παραπάνω δεσμεύσεις. Εάν περισσότερα από πέντε (5) πανεπιστημιακά τμήματα πληρούν τις προϋποθέσεις και δέχονται να αναλάβουν τις δεσμεύσεις, τότε για την επιλογή των πέντε (5) θα ληφθεί υπόψη: (α) η λήψη ετικέτας ποιότητας eTwinning ITE 2024 (κατά προτεραιότητα), και (β) η χρονοσήμανση της αίτησής τους.

Οι διδάσκοντες/ουσες από κάθε Πανεπιστημιακό τμήμα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος:

Σύνδεσμος: Υποβολή Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πανεπιστημιακά τμήματα

Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.

Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 08/11/2024 στις 12.00 μμ.

Τα ονόματα των διδασκόντων/ουσών και των πανεπιστημιακών τμημάτων που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα: http://www.etwinning.gr.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής Σχολείων

Κατηγορία 1

Τα σχολεία που μπορούν να κάνουν αίτηση για υλικά για τη δημιουργία του robot FOSSBOT θα πρέπει να έχουν ήδη 3D εκτυπωτή από το eTwinning ή από άλλη δράση. Μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι τύποι σχολείων.

Κατηγορία 2

Τα σχολεία που μπορούν να κάνουν αίτηση για 3D εκτυπωτή πρέπει να ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

  • ΕΠΑ.Λ.
  • Σ.Δ.Ε.
  • Μειονοτικά σχολεία
  • Σχολεία φυλακών
  • Ειδικά δημοτικά σχολεία
  • Ειδικά νηπιαγωγεία
  • Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
  • ΕΝΕΕΓΥΛ
  • Οποιαδήποτε άλλα σχολεία ειδικής αγωγής
  • Σχολεία παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών

Το σχολείο δεν θα πρέπει να έχει προμηθευτεί 3D printer από το eTwinning ή άλλη δράση.

Κοινές προϋποθέσεις για τις κατηγορίες 1 και 2

Για να κάνει αίτηση ένα σχολείο θα πρέπει το σχολείο να είναι εγγεγραμμένο στην πλατφόρμα ESEP και στο eTwinning, καθώς επίσης και τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικοί του σχολείου (εκτός από τα μονοθέσια σχολεία, στα οποία αρκεί να είναι εγγεγραμμένος/η ένας/μία εκπαιδευτικός).

Σε περίπτωση που υποβληθούν περισσότερες από 50 αιτήσεις σε κάποια από τις κατηγορίες, τα σχολεία θα επιλεγούν με κριτήρια eTwinning, δηλαδή τον αριθμό των eTwinning έργων που έχουν υλοποιήσει, το ποσοστό των ενεργών εκπαιδευτικών ως eTwinners, τις εθνικές και ευρωπαϊκές ετικέτες ποιότητας που έχουν λάβει, κλπ, καθώς επίσης και την πρότερη ενασχόλησή τους στο χώρο των Τ.Π.Ε. και οτιδήποτε καινοτόμο στη διδασκαλία με χρήση τεχνολογίας.

Η πρόσκληση αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συμπληρώσουν για λογαριασμό της σχολικής μονάδας τους τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αναφέρεται παρακάτω, με τη σύμφωνη γνώμη της Δ/νσης της σχολικής μονάδας. Δεν μπορεί να υποβληθούν περισσότερες από μία αιτήσεις για το ίδιο σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν αναλαμβάνουν ως δεσμεύσεις:

  • Να εγγράψουν ένα ευρωπαϊκό έργο eTwinning προσανατολισμένο στο STEM με αξιοποίηση του εξοπλισμού, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.
  • Να υποβάλουν αίτηση για Εθνική Ετικέτα Ποιότητας με την ολοκλήρωση του έργου.

Ο έλεγχος ότι έχουν υλοποιήσει έργο θα γίνει από τον υπεύθυνο της δράσης STEM 5 έναν (1) χρόνο μετά την παραλαβή. Η διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου θα πρέπει να γίνει από τον εκπαιδευτικό σε συνεργασία με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου ή/και άλλους ειδικούς στην παιδαγωγική καινοτομία και STEM. Θα υπάρξει αναφορά στο τέλος της χρονιάς στον ΕΟΥ eTwinning και παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου μαζί με τον αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και την ευρύτερη σχολική κοινότητα.

Σύνδεσμος: Υποβολή Αίτησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για σχολεία

Η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.

Προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής: Παρασκευή 08/11/2024 στις 12.00 μμ.

Τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα: http://www.etwinning.gr.

Παρατηρήσεις

Για την υποστήριξη της δράσης STEM 5 θα προσφερθούν από τον ΕΟΥ eTwinning αντίστοιχα ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα μέσω της πλατφόρμας https://seminars.etwinning.gr σε εκπαιδευτικούς σχολείων και σε διδάσκοντες/ουσες Πανεπιστημίων που θα επιλεγούν.

Τα σχολεία που θα επιλεγούν, όπως και σχολεία προηγούμενων δράσεων STEM, θα επικοινωνούν μέσω της Κοινότητας Σχολείων https://community.etwinning.gr/ που δημιουργήθηκε με στόχο το μοίρασμα εμπειριών και την αλληλοϋποστήριξη. Στην κοινότητα υπάρχει ειδική ομάδα εκπαιδευτικών για την υποστήριξη της δράσης STEM 5.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης της δράσης eTwinning διατηρεί την ιδιοκτησία του εξοπλισμού για διάστημα ενός έτους και μετά την μεταφέρει στο εκπαιδευτικό ίδρυμα (σχολείο ή Πανεπιστήμιο), ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς του σχολείου για την υλοποίηση συνεργατικών έργων eTwinning.

[1] https://openhardware.ellak.gr/tag/fossbot/

[2] https://school-education.ec.europa.eu/

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.