Ημερίδες

Τηλεκπαιδεύσεις

Εκπαιδεύσεις ΙΤΕ

Συμμετοχή του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης eTwinning στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Η Εκπαίδευση στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης", Άρτα, 1-3 Νοεμβρίου 2024.

Ο κ. Μιχάλης Παρασκευάς, αντιπρόεδρος του ΙΤΥΕ "Διόφαντος" και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης της δράσης eTwinning, συμμετείχε το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2024, στο 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Η Εκπαίδευση στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης", που διεξάχθηκε στην Άρτα, 1-3 Νοεμβρίου2024.

Στην ομιλία του ο κ. Παρασκευάς παρουσίασε την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ως ένα σύνολο τεχνολογιών που επιτρέπει σε μηχανές να μαθαίνουν και να ενεργούν με τρόπους που προσομοιάζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Αναφέρθηκε στις επιμέρους κατηγορίες συστημάτων ΤΝ, ανέδειξε τις προκλήσεις και ευκαιρίες από την υιοθέτηση της ΤΝ στην Εκπαίδευση και τόνισε την ανάγκη για τον καθορισμό ηθικών πλαισίων που θα διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παρουσίασε το eTwinning και εξήγησε πως καλλιεργεί τις δεξιότητες εκπαιδευτικών και μαθητών μέσω STEM και Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην  δράση STEM, που ενσωματώνει την Εκπαιδευτική Ρομποτική και τις επιστήμες STEM στην εκπαιδευτική διαδικασία και από την οποία περισσότερα από 900 σχολεία έχουν λάβει εξοπλισμό ρομποτικής, υποστήριξη και εκπαίδευση για τη δημιουργία συνεργατικών έργων με χρήση των STEM τεχνολογιών. Μέσα από εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις, τα έργα eTwinning που περιλαμβάνουν ΤΝ και STEM προβάλλονται και αναγνωρίζονται, προσφέροντας κίνητρα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές για να καινοτομήσουν. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι το eTwinning παρέχει εξειδικευμένα σεμινάρια και workshops για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση, υποστηρίζοντας την ένταξή της σε μαθησιακά έργα και στην καθημερινή διδασκαλία. Στο πλαίσιο αυτό, το 2024 πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα πανευρωπαϊκό σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν 70 εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη και με σκοπό την παρουσίαση εργαλείων ΤΝ, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την υποστήριξη διεθνών συνεργασιών για την αξιοποίηση της ΤΝ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αντίστοιχο σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για το 2025 στην Πύλο. Ανέφερε επίσης ότι μέσω της προσφοράς εκπαιδευτικών οδηγών, διαδικτυακών μαθημάτων και εργαλείων ΤΝ, το eTwinning δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εντάξουν την ΤΝ στα εκπαιδευτικά προγράμματα, διασφαλίζοντας ότι η νέα γενιά θα έχει πρόσβαση σε δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού και θα είναι έτοιμη να προσαρμοστεί στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.

Τέλος, παρουσίασε άλλες δράσεις του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ΤΝ στην ελληνική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δράση VOC-AI, η οποία αφορά στη σχολική επαγγελματική καθοδήγηση με τη χρήση μηχανικής μάθησης, βοηθώντας τους μαθητές και τις οικογένειές τους στην κατανόηση του μαθητικού προφίλ και στην υποστήριξη των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών επιλογών τους.

Έπειτα, αναφέρθηκε στα «Κέντρα Καινοτομίας στην Εκπαίδευση», τα οποία προάγουν ένα καινοτόμο οικοσύστημα μάθησης συνδέοντας τη σχολική και την τοπική κοινότητα με ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Τέλος, παρουσίασε μία δράση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου η οποία στοχεύει στην ενσωμάτωση ενός διαλογικού πράκτορα (chat-bot) στην υπηρεσία υποστήριξης χρηστών.

Ιστοσελίδα συνεδρίου: http://dide.art.sch.gr/synedrio2/joomla/index.php/el/

Βίντεο συνεδρίας: https://www.youtube.com/watch?v=SttmyXFOHu4&ab_channel=ArttvChannel

 

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.