Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 το διαδικτυακό σεμινάριο «Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της επανασύνδεσης στην σχολική κοινότητα κατά την διάρκεια του Covid 19. Το Πριν, το Τώρα και το Μετά» που οργάνωσε η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης της δράσης eTwinning σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Δελτίο Τύπου
Το διαδικτυακό σεμινάριο χαιρέτισαν με παρέμβασή τους η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Σ. Ζαχαράκη, καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Α. Θεοχάρης και το παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 800 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων, τόσο μέσω της πλατφόρμας WebEx, όσο και μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από κανάλι του YouTube.
Το σεμινάριο συντόνισε η κα Σωτηρία Μακαρώνη Ψυχολόγος Υγείας MSc, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Κηφισιάς "ΠΡΟΝΟΗ" σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις από το κλείσιμο των σχολείων στους μαθητές/τριες, τις οικογένειες, και στους/τις εκπαιδευτικούς, στην επιστροφή σε μία καινούργια πραγματικότητα στα σχολεία, όπου οι μαθητές/τριες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής μετά το lock-down καθώς στην καλλιέργεια των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, που αποτελούν τώρα προτεραιότητα. Τονίστηκε επίσης, η ανάγκη της πρόληψης και η σημασία της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και Αγωγής Υγείας εντός σχολικού πλαισίου, η σημασία της διαδικασίας επανασύνδεσης με τεχνικές που μπορούν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να διατηρηθούν οι δεσμοί και η συνοχή στην τάξη, η ανάγκη αναγνώρισης, ενίσχυσης και στήριξης των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης και η ανάγκη συνεργασίας με τους γονείς. Παρουσιάστηκαν, τέλος, πρακτικά παραδείγματα δραστηριοτήτων που μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στην τάξη και δόθηκαν πρακτικές οδηγίες στήριξης των εκπαιδευτικών και συνεργασίας με τους γονείς. Όπως είπε η κα Μακαρώνη, «Είναι ώρα να είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ».
Μετά το τέλος της παρουσίασης, δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις και διάλογο με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και απαντήθηκαν από την ομιλήτρια ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως τη διαχείριση των μαθητών/τριών μετά την επάνοδο τους το σχολείο. Υποβλήθηκαν περισσότερες από είκοσι (20) ερωτήσεις και μέσω της φόρμας υποβολής ερωτημάτων, οι οποίες θα απαντηθούν από την ομιλήτρια και τους συνεργάτες της και οι σχετικές απαντήσεις θα αποσταλούν στους/στις εκπαιδευτικούς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην αξιολόγηση του σεμιναρίου (συνολικά 479 απαντήσεις εκπαιδευτικών), το 96,4% δήλωσαν ότι έχουν αποκτήσει νέες ή/και σημαντικές γνώσεις από τη συμμετοχή τους στο webinar, ενώ, αντίστοιχα, το 94.5% δήλωσαν πως θα τους ενδιέφερε να παρακολουθήσουν και άλλα διαδικτυακά σεμινάρια σε αντίστοιχα θέματα.
Το webinar έχει δημοσιευθεί βιντεοσκοπημένο στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=_yvvnLVPqqg&t=2929s .
Την Πέμπτη 4 Ιουνίου και ώρα 17:30-18:30 έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί αντίστοιχο διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «Έφηβοι και πανδημία: στηρίζοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να το παρακολουθήσουν μέσω ζωντανής αναμετάδοσης από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/channel/UCAGnAqCIn30q_tdfEVkOaYA/live
Οι επόμενες δράσεις της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας eTwinning θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ιστοσελίδα www.etwinning.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Χρήσιμο υλικό:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κτλ) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν έργα, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+ το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 800.000 εκπαιδευτικοί, 205.000 σχολεία και έχουν υλοποιηθεί περίπου 106.000 συνεργατικά έργα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο eTwinning είναι εγγεγραμμένοι 28366 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 8674 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα 16889 συνεργατικά έργα (τελευταία ενημέρωση: 02-06-2020). Γίνετε μέλη της Κοινότητας eTwinning. Δεν είστε μόνοι!
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.