Το ηλεκτρονικό μάθημα «Τα πνευματικά δικαιώματα και η σημασία αναφοράς των πηγών που χρησιμοποιούμε στο Διαδίκτυο» το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης 2014 εντάσσεται στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών μαθημάτων της Ελληνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης (ΕΥΥ) για το eTwinning αποσκοπώντας στη διερεύνηση των τρόπων αξιοποίησης του διαδικτυακού υλικού, το οποίο υπόκειται στους ίδιους κανόνες που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα γενικότερα, δίχως να τα παραβιάζουμε σε eTwinning projects.
Με τον όρο πνευματικά δικαιώματα ή πνευματική ιδιοκτησία νοείται η προστασία δημοσιευμένων ή αδημοσίευτων πρωτότυπων έργων (για όλη τη διάρκεια της ζωής του δημιουργού και για 70 χρόνια επιπλέον) από μη εξουσιοδοτημένη αντιγραφή χωρίς τη δέουσα αναφορά στον δημιουργό και αποζημίωση.
Η πνευματική ιδιοκτησία καλύπτει όχι μόνο τα βιβλία, αλλά και διαφημίσεις, άρθρα , γραφικά σχέδια, ετικέτες, επιστολές (συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), στίχους, χάρτες, μουσικές συνθέσεις, σχέδια προϊόντων, κλπ
Διεξαγωγή από 17/12/2014 έως 14/01/2015 σε δύο φάσεις: α’ φάση, 17-23/12/2014 και β’ φάση, 7-14/1/2015. Η περίοδος των εορτών αξιοποιείται για την αποτίμηση των ενοτήτων της α’ φάσης (φόρουμ, ανατροφοδότηση, peer learning) και προετοιμασία για τη β’ φάση.
Εκπαιδευτικοί στόχοι:
Το εν λόγω ηλεκτρονικό μάθημα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ελάχιστη εμπειρία σε etwinning προγράμματα (0 - 1 έργα) και έχει στόχο την κατανόηση του θεσμικού πλαισίου των πνευματικών δικαιωμάτων και αδειών creative commons και αξιοποίησης για τη βέλτιστη αξιοποίηση διαδικτυακών πηγών σε ένα eTwinning project.
Με τον όρο Creative commons νοείται ένας τύπος άδειας πνευματικών δικαιωμάτων που ενθαρρύνει την ανταλλαγή και την αναπαραγωγή ενός πόρου. Παρέχει έναν απλό, τυποποιημένο τρόπο παραχώρησης άδειας στο κοινό για την ανταλλαγή και χρήση των έργων σας.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι εκπαιδευόμενοι θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει την κριτική αναζήτηση και διασταύρωση των πληροφοριών μέσα από πολλαπλές πηγές, τα πνευματικά δικαιώματα και τη σημασία χρήσης με αναφορά των πηγών που χρησιμοποιούμε στα eTwinning projects, αφού αποδεδειγμένα οφείλουμε :
Χρονοδιάγραμμα μαθήματος (ενδεικτικό)
Ενότητα 1 (αναμενόμενη διάρκεια 3 ημέρες)
- Γνωριμία με το περιβάλλον του moodle, απορίες για το μάθημα, τεχνικές απορίες, μίνι κουίζ, φόρουμ γνωριμίας.
Ενότητα 2 (αναμενόμενη διάρκεια 4 ημέρες)
- Κριτική αναζήτηση και διασταύρωση των πληροφοριών μέσα από πολλαπλές πηγές
- Τα πνευματικά δικαιώματα και η σημασία αναφοράς των πηγών που χρησιμοποιούμε
Ενότητα 3 (αναμενόμενη διάρκεια 4 ημέρες)
- Τι είναι τα «Creative Commons»;
- Κατέβασμα και ανταλλαγή αρχείων από το Διαδίκτυο
Ενότητα 4 (αναμενόμενη διάρκεια 4 ημέρες)
- Υποδείγματα δραστηριοτήτων, κουίζ για τα πνευματικά δικαιώματα.
- Αξιολόγηση μαθήματος
Η διάρκεια κάθε ενότητας θα τηρηθεί αυστηρά για αυτό το λόγο οι υποψήφιοι συμμετέχοντες παρακαλούνται πριν υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής να αξιολογήσουν τη διαθεσιμότητά τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
Το μάθημα θα διαρκέσει 15 ημέρες και η επιτυχής παρακολούθησή του (συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες του μαθήματος) θα οδηγήσει σε πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης εξ ' αποστάσεως σεμιναρίου 20 ωρών.
Οι θέσεις εκπαιδευόμενων είναι 50 (25 Π/θμιας και 25 Δ/θμιας) και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
Εγγραφή στην ηλεκτρονική Διεύθυνση (ως και 15/12/2014): http://www.etwinning.gr/survey/index.php/169165/lang-el
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.