Τα σχολεία στην Ευρώπη. φορέας δημιουργικότητας και καινοτομίας μέσω των έργων ηλεκτρονικής συνεργασίας eTwinning
Η πρωτοβουλία της ΕΕ «eTwinning» αποσκοπεί να ενθαρρύνει τη συνεργασία των σχολείων μέσω του διαδικτύου. Αριθμώντας περίπου 50.000 εγγεγραμμένους χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη. όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη αποδεικνύουν ότι βρίσκουν νέους τρόπους για ανάπτυξη και καινοτομία στον τομέα της διδασκαλίας και της μάθησης. Στη φετινή ετήσια διάσκεψη eTwinning που διοργανώνεται στην Πράγα μεταξύ 13 και 15 Φεβρουαρίου 2009. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βραβεύσει δέκα κορυφαία σχολικά έργα eTwinning.
Ως κύρια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δια βίου μάθηση. το eTwinning παρέχει στα σχολεία της Ευρώπης ένα μέσο για επικοινωνία. ανταλλαγή ιδεών και υλοποίηση έργων ηλεκτρονικής συνεργασίας. Μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων 2.0 για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας. η δράση eTwinning έχει αναχθεί σε μια πραγματική κοινότητα. βασιζόμενη στη συνεργασία. όπου οι εκπαιδευτικοί επιδεικνύουν δημιουργικούς τρόπους για την ενίσχυση του διδακτικού τους έργου στην τάξη. Από την έναρξη του σχεδίου τον Ιανουάριο του 2005. εκπαιδευτικοί από 48.286 σχολεία έχουν εγγραφεί στην δράση eTwinning και έχουν υλοποιήσει 11.994 έργα με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο σχολείων από δύο διαφορετικές χώρες.
Η φετινή ετήσια διάσκεψη eTwinning πραγματοποιείται στην Πράγα από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετάσχουν πάνω από 400 άτομα. μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί από ολόκληρη την Ευρώπη. εκπρόσωποι της κεντρικής και των εθνικών υπηρεσιών υποστήριξης της δράσης eTwinning και άλλοι σημαντικοί φορείς από τον τομέα της σχολικής εκπαίδευσης. Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στο θέμα «Δημιουργικότητα και eTwinning» και ομιλητές είναι. μεταξύ άλλων. ο Ján Figel". Επίτροπος της ΕΕ για την εκπαίδευση. την κατάρτιση. τον πολιτισμό και τη νεολαία και ο Δρ. Edward de Bono. ειδικός στην εναλλακτική σκέψη και πρέσβης του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009.
Την παραμονή της διάσκεψης. ο Επίτροπος Figel? εξήγησε τη σημασία του eTwinning για το 2009: «Το 2009 είναι το Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. οπότε είναι ιδιαίτερα επίκαιρο να εορτάζουμε την ολοένα αυξανόμενη επιτυχία του προγράμματος eTwinning ως ένα απτό παράδειγμα της δημιουργικότητας στην εκπαίδευση. Πρέπει να ενθαρρύνουμε καινοτομικές προσεγγίσεις στην εκπαίδευση με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των σχολικών συστημάτων της Ευρώπης και τη στήριξη των νεαρών Ευρωπαίων ώστε να προετοιμαστούν για την κοινωνία και την οικονομία του μέλλοντος.»
Η διάσκεψη θα κορυφωθεί με την τελετή απονομής. στη διάρκεια της οποίας θα βραβευτούν τα δέκα καλύτερα έργα eTwinning της σχολικής χρονιάς 2007-2008. Υπάρχουν πέντε κατηγορίες. τρεις με βάση την ηλικία (4-11. 12-15. 16-19). μία ανάλογα με το θεματικό κλάδο (μαθηματικά και φυσικές επιστήμες). καθώς και μία ειδική κατηγορία με τη χορηγία της γαλλικής προεδρίας. για τη χρήση της γαλλικής γλώσσας.
Βαθμολογήθηκαν περισσότερες από 500 συμμετοχές έργων με κριτήριο την καινοτόμο φύση. την ενσωμάτωση στο πρόγραμμα διδασκαλίας. τη συνεργασία. τη δημιουργική χρήση των ΤΠΕ αλλά και τη βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα του έργου. Οι δέκα πρώτοι επιτυχόντες προέρχονται από 40 σχολεία σε 21 χώρες (Βέλγιο. Βουλγαρία. Κύπρος. Τσεχική Δημοκρατία. Γαλλία. Ελλάδα. Ουγγαρία. Ισλανδία. Ιρλανδία. Ιταλία. Λετονία. Λιθουανία. Λουξεμβούργο. Μάλτα. Πολωνία. Πορτογαλία. Ρουμανία. Σλοβακία. Ισπανία. Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Οι τέσσερις πρώτοι επιτυχόντες ανά κατηγορία κερδίζουν ένα ταξίδι στην κατασκήνωση eTwinning στην Ελλάδα τον Απρίλιο. ενώ οι νικητές της γαλλικής κατηγορίας θα βραβευθούν με υποτροφία για σπουδές στη Γαλλία φέτος το καλοκαίρι.
Περισσότερες πληροφορίες:
Δικτυακή πύλη eTwinning: www.etwinning.net
Αρμόδιοι επικοινωνίας:
John Macdonald : +32.2.295.52.67 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Sophie Andersson : +32.2.295.02.08 / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.