6ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning: «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στα Συνεργατικά Προγράμματα στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» Σύντομος Απολογισμός

Το Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning έχει πλέον καταστεί θεσμός στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των περίπου 30.000 eTwinners εκπαιδευτικών. Μετά τα πετυχημένα συνέδρια των προηγούμενων 5 ετών που έλαβαν χώρα στην Πάτρα (2014-2017) και στα Ιωάννινα το 2018, το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning, ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο 2020, αλλά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του Covid-19  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από 3 έως 5 Ιουλίου 2020. Οι εγγραφές των εκπαιδευτικών ξεπέρασαν τις 1.600Δελτίο Τύπου

Το διαδικτυακό συνέδριο  χαιρέτισε με παρέμβασή της η Υφυπουργός Παιδείας  και Θρησκευμάτων κα Σοφία Ζαχαράκη  και η κα Ειρήνη Πατεράκη, Παιδαγωγικά Υπεύθυνη στο European Schoolnet για λογαριασμό της Κεντρικής Υπηρεσίας Υποστήριξης της δράσης  eTwinning.

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου (Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2020) πραγματοποιήθηκαν ομιλίες μελών της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης σχετικά με συνεισφορά του eTwinning στην καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εποχή του covid-19.

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης των νικητών του 14ου Εθνικού Διαγωνισμού έργων eTwinning.

Τα σχολεία που βραβεύθηκαν είναι:

Βραβείο

Τίτλος Έργου

Σχολείο

Εκπαιδευτικοί

Κατηγορία: Νηπιαγωγείο (ηλικία 4-5)

1o

From emotions to creations / D’ émotions en creations

14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Πηνελόπη Πέζαρου

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου

Ευθυμία Ανδριώτη

2ο

Puzzles, riddles and codes

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ

Πασχαλιά Σαρμή

Κατηγορία: Δημοτικό (Ηλικία: 6-12)

1o

Shall we meet at the harbour?

1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αγγελική Κουγιουρούκη

2o

Mystery Box

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΡΙΦΟΥ

Ευγενία Γιαννοπούλου

Κατηγορία: Γυμνάσιο (Ηλικία: 13-15)

1o

80 Days

3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Μαρία Βασιλοπούλου

2o

Let's build the town of our dreams!

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ

Οδυσσέας Κόντος 

Κατηγορία: ΓΕΛ , ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, TEE και ΕΕΕΕΚ (Ηλικία: 16-19)

1ο

MysteryTwinning

2ο ΓΕΛ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Ζησούλα Γκουτσιουκώστα

2o

ImaginAction

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ

Θεοδώρα Γκένιου

Ειδική κατηγορία: Δημοκρατική Συμμετοχή

Βραβείο

Me in Time

10Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Ναταλία Τζίτζη

Δημήτρης Φωτίου

Ελευθερία Ραφτοπούλου 

Ειδική κατηγορία: Δράση STEM

Βραβείο

Creating VOLTRON in STEM

54ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Χρυσούλα Γεωργακοπούλου

32ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μαργαρίτα Δακορώνια

 

Όλα τα βραβευθέντα σχολεία έλαβαν δέκα (10) tablets/σχολική μονάδα (για τα Νηπιαγωγεία/ Δημοτικά/ Ειδικές Κατηγορίες)  και έναν (1) 3D εκτυπωτή/σχολική μονάδα (για τα Γυμνάσια- Λύκεια). Μικρά δωράκια μοιράστηκαν σε όλους τους μαθητές των έργων.

Η ημέρα έκλεισε με προσκεκλημένη ομιλία του κ. Αναστασίου Μπάρμπα, εκπροσώπου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, με θέμα την «κρίσιμη συνεισφορά του eTwinning και των ΤΠΕ στο σχεδιασμό, την υλοποίηση, παρακολούθηση και διάδοση ενός σχεδίου Erasmus Plus».

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της υπηρεσίας ζωντανών μεταδόσεων του ΠΣΔ και του YouTube και την παρακολούθησαν περίπου 700 εκπαιδευτικοί.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (Σάββατο 4 Ιουλίου 2020) ήταν αφιερωμένη στην παρουσίαση των επιστημονικών ανακοινώσεων των εκπαιδευτικών για τις δράσεις που υλοποίησαν στο πλαίσιο του eTwinning, καθώς και στην πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων. Στο χρονικό διάστημα από 9.00 πμ μέχρι 7.00 μμ, με ενδιάμεσο διάλειμμα μισής ώρας, πραγματοποιήθηκαν:

  • Δύο (2) συνεδρίες με τριάντα έξι (36) ομιλίες και επιστημονικές ανακοινώσεις από εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Μία (1) συνεδρία με είκοσι μία (21) ομιλίες και επιστημονικές ανακοινώσεις από εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Μια (1) συνεδρία με δεκατρία (13) βιωματικά εργαστήρια (workshops).

Οι συμμετέχοντες σε όλες τις παραπάνω συνεδρίες ήταν περίπου 700.

Υπήρχε η δυνατότητα υποβολής γραπτών ερωτημάτων από το ακροατήριο προς τους ομιλητές.

Κατά την τελευταία μέρα του συνεδρίου (Κυριακή 5 Ιουλίου 2020) πραγματοποιήθηκαν δύο (2) στρογγυλές τράπεζες με προσκεκλημένους ομιλητές. Ειδικότερα:

  • «Η Ευρωπαϊκή και η Εθνική στρατηγική για την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και η εφαρμογή τους στη Ελληνική σχολική εκπαίδευση» με συμμετέχοντες τους κ.κ. Βασίλη Βλάχο (Μέλος ΔΣ Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Κωνσταντίνο Καλοβρέκτη (Παν/μιο Θεσσαλίας), Δημήτρη Τσιαστούδη (Β’θμια Εκπαίδευση και ΑΠΘ), Νίκο Σκίκο (ΠΕΚΑΠ) και Παναγιώτη Αγγελόπουλο (μέλος της ΕΥΥ eTwinning). Συντόνισε ο κ. Μιχάλης Παρασκευάς (υπεύθυνος ΕΥΥ eTwinning, ITYE και Παν/μιο Πελοποννήσου).
  • «Η εμπειρία μας από την εποχή του Covid – 19. Η επόμενη μέρα. Προτάσεις», με συμμετέχοντες τους κ.κ. Παναγιώτη Αναστασιάδη (Παν/μιο Κρήτης), Χαρίτωνα Πολάτογλου (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης), Σπύρο Παπαδάκη (ΠΕΚΕΣ Δυτ. Ελλάδας), Αναστάσιο Μπάρμπα (ΙΚΥ). Συντόνισε ο Νίκος Τζιμόπουλος (μέλος της EYY eTwinning).

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησε με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Αναστασία Γκίκα, η οποία στην ομιλία λήξης των εργασιών του συνεδρίου τόνισε τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει η Κοινότητα του eTwinning στην υποστήριξη του νέου θεσμού των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων»  που πρόσφατα θέσπισε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι συμμετέχοντες στις συνεδρίες της Κυριακής ήταν περίπου 450.

Ανακεφαλαιώνοντας, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν συνολικά πενήντα επτά (57) ομιλίες και επιστημονικές ανακοινώσεις, υλοποιήθηκαν δεκατρία (13) βιωματικά εργαστήρια (workshops) και πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σε δύο (2) στρογγυλές τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι:

  • Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις θα περιληφθούν στα επίσημα πρακτικά του συνεδρίου, τα οποία θα εκδοθούν σε συλλογικό τόμο με ISBN, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου.
  • Τα βραβευμένα έργα του 14ου Εθνικού Διαγωνισμού θα περιληφθούν στην ετήσια ειδική έκδοση της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης eTwinning με καλές πρακτικές συνεργατικών έργων eTwinning.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, η οποία θα τους αποσταλεί στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δήλωσαν κατά την εγγραφή τους στο συνέδριο.
  • Η τεχνική υποστήριξη του διαδικτυακού συνεδρίου έγινε από μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης, που συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως μεταξύ Πάτρας (ΙΤΥΕ), Αθήνας και Θεσσαλονίκης (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων) και Ηρακλείου Κρήτης (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο), τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
  • Τα προεδρεία των συνεδριών υποστηρίχθηκαν από μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Υποστήριξης και από πρεσβευτές eTwinning, τους οποίους ευχαριστούμε.

Ο 15ος Εθνικός Διαγωνισμός eTwinning θα διεξαχθεί το προσεχές φθινόπωρο και η τελετή βράβευσης των νικητών θα γίνει στο πλαίσιο του 7ου Εθνικού Συνεδρίου eTwinning, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο 2020.

 

Χρήσιμο υλικό:

Ιστοσελίδα Συνεδρίου

Αίθουσα Ολομέλειας- Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Συνεδρία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης-Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Συνεδρία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης-Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Αίθουσα Ολομέλειας-Κυριακή 5 Ιουλίου 2020    

 

Οι επόμενες δράσεις της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας eTwinning θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ιστοσελίδα www.etwinning.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κτλ) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν έργα, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+ το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 810.000 εκπαιδευτικοί και 207.000 σχολεία και έχουν υλοποιηθεί περίπου 107.000 συνεργατικά έργα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο eTwinning είναι εγγεγραμμένοι 29070 εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 9014 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα 16943 συνεργατικά έργα (τελευταία ενημέρωση: 07-07-2020). Γίνετε μέλη της Κοινότητας eTwinning!

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.