Δημιουργήστε μια ιστορία για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
Βαθμίδα
Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο (ανάλογα με τη βαθμίδα προσαρμόζουμε τη δραστηριότητα).
Στόχοι
Οι μαθητές:
- Κατανοούν την έννοια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ενώ δηλώνουν λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το φαινόμενο.
- Δημιουργούν φράσεις σχετικές με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
- Συνθέτουν μια ιστορία.
Εργαλεία που χρησιμοποιούνται
- Flickr (www.flickr.com)
- Google docs (http://docs.google.com) ή Wikispaces (http://www.wikispaces.com/)
- Powerpoint-slideshare ή moviemaker ή Youtube (www.youtube.com) ή voicethread (www.voicethread.com) ή zooburst (http://www.zooburst.com)
- Bubbl.us (www.bubbl.us)
Η δραστηριότητα
|
Η δραστηριότητα ξεκινά με συζήτηση γύρω από τη φτώχεια και τον
κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται φωτογραφίες και αν
υπάρχει δυνατότητα και σχετικά βίντεο. Χωρίζουμε τους μαθητές σε μικρές ομάδες και ζητάμε από κάθε ομάδα να γράψει 20 λέξεις για κάθε φωτογραφία/βίντεο. Συζητάμε στην τάξη κατά πόσο οι λέξεις που βρήκε η κάθε ομάδα σχετίζονται με τη φωτογραφία και διαγράφουμε τις λέξεις που πιθανόν να μην είναι τόσο πετυχημένες ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης (καταιγισμός ιδεών) μπορεί να προστίθενται νέες λέξεις. Αναρτούμε τις φωτογραφίες στο flickr και γράφουμε τις λέξεις που αντιστοιχούν σε κάθε φωτογραφία, ενώ το ίδιο κάνουν και οι μαθητές από το συνεργαζόμενο σχολείο. Κατόπιν, ζητάμε από τους μαθητές να δημιουργήσουν φράσεις χρησιμοποιώντας μία ή παραπάνω λέξεις από τη λίστα και που φυσικά να σχετίζονται με τη φωτογραφία. Αναρτούμε τις φωτογραφίες και τις αντίστοιχες φράσεις σε έγγραφο στο Google docs ή σε wiki (Wikispaces). |
Δημιουργούμε νέες ομάδες που περιλαμβάνουν μαθητές από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία και ζητάμε να ταξινομήσουν και να τροποποιήσουν τις φράσεις ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή ιστορία για τη φωτογραφία. Προαιρετικά και προκειμένου να αυξήσουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο mind map εργαλείο (π.χ. bubbl.us). Ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια και το διαθέσιμο χρόνο η ιστορία μπορεί να δημοσιευθεί με ποικίλους τρόπους, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας το powerpoint και ανεβάζοντας τις διαφάνειες στο slideshare, χρησιμοποιώντας το moviemaker και ανεβάζοντας τo βίντεο στο youtube, ή χρησιμοποιώντας κατ’ ευθείαν τα δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία voicethread (συνεργατικό περιβάλλον για τη δημιουργία βίντεο με κείμενο και εικόνες) ή zooburst (συνεργατικό περιβάλλον για τη δημιουργία ψηφιακών τρισδιάστατων ιστοριών).