Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων “Διόφαντος” ανακοινώνει μα χαρά τη συμμετοχή του Α’ Αντιπροέδρου του, καθηγητή Μιχάλη Παρασκευά, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο “Ψηφιακά Μέσα στη Σύγχρονη Εκπαιδευτική Πραγματικότητα”, το οποίο διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας και πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα στις 4-6 Απριλίου 2025.
Στο συνέδριο, το οποίο συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς, ερευνητές και ειδικούς από την εκπαιδευτική και τεχνολογική κοινότητα, ο κ. Παρασκευάς παρουσίασε προσκεκλημένη ομιλία με τίτλο “eTwinning: Κτίζοντας μια Ισχυρή Κοινότητα Καινοτόμων Εκπαιδευτικών”.
Στην ομιλία του, ανέδειξε τη δυναμική της εμβληματικής δράσης eTwinning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικού πυλώνα εκπαιδευτικής καινοτομίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αναλύοντας την πορεία της δράσης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning, που λειτουργεί υπό την ευθύνη του ΙΤΥΕ «Διόφαντος», στην ενεργό συμμετοχή περίπου 39.000 εκπαιδευτικών και 14.000 σχολείων, καθώς και στη συμμετοχή ελληνικών σχολείων σε περισσότερα από 23.000 συνεργατικά έργα από το 2005 μέχρι σήμερα,
Τόνισε τον επιμορφωτικό ρόλο των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (πλήθος 16) και των MOOCs (πλήθος 6), τα οποία παρέχονται σε ετήσιους εκπαιδευτικούς κύκλους από το 2017 μέχρι σήμερα, συγκεντρώνουν πολύ υψηλό ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών και έχουν βελτιώσει μετρήσιμα -σύμφωνα με το πιστοποιημένο εργαλείο Selfie for Teachers- τις ψηφιακές δεξιότητες των συμμετεχόντων eTwinners.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη δράση STEM eTwinning, από την οποία περισσότερα από 900 ελληνικά σχολεία έχουν εξοπλιστεί με εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, οι εκπαιδευτικοί τους λαμβάνουν συναφείς επιμορφώσεις υψηλού επιπέδου και έχουν καταγράψει αξιοσημείωτα αποτελέσματα συνεργατικών έργων, που επιβραβεύονται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς eTwinning. Εντός του 2025 το πλήθος των σχολείων με εξοπλισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής θα υπερβεί τα 1.000, ενώ στις αρχές Μαΐου 2025 ένα διεθνές σεμινάριο με τίτλο “Ancient Greece resources for STEM in eTwinning” διοργανώνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Υποστήριξης eTwinning και θα διεξαχθεί στην Πύλο, 2-4 Μαΐου 2025.
Παρουσίασε επίσης τη δραστηριότητα του eTwinning για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που αφορά στην παροχή στοχευμένων επιμορφωτικών υπηρεσιών, δια-ζώσης αλλά και διαδικτυακών, με σκοπό την ενίσχυση της γνώσης των εκπαιδευτικών σε ψηφιακά εργαλεία νέας γενιάς και την ενσωμάτωση της ΤΝ σε συνεργατικά έργα eTwinning και προανήγγειλε την παροχή του MOOC με τίτλο "Αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση και στα Προγράμματα eTwinning".
Αναφέρθηκε επίσης στο δίκτυο των Πρεσβευτών eTwinning, μια εθελοντική κοινότητα εκπαιδευτικών που προσφέρουν καθοδήγηση και διάχυση καλών πρακτικών σε όλη τη χώρα και επιμορφώνουν περίπου 10.000 εκπαιδευτικούς ανά έτος σε εργαλεία και υπηρεσίες που παρέχει το eTwinning στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και στον θεσμό των εθνικών και ευρωπαϊκών ετικετών ποιότητας που πιστοποιούν την ποιότητα των έργων eTwinning.
Κλείνοντας, ο κ.Παρασκευάς, ανέδειξε τη σημασία της Δράσης Αρχικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών (Initial Teacher Education) του eTwinning, που στην χώρα μας εμπλέκει 16 πανεπιστημιακά τμήματα και προετοιμάζει τους μελλοντικούς εκπαιδευτικούς για την αξιοποίηση του eTwinning στη διδακτική πράξη, ενώ επίσης αναφέρθηκε σε θεσμικές συνεργασίες του eTwinning με οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Βίντεο ομιλίας:
Σύνδεσμος συνεδρίου: https://dinabaga.sites.sch.gr/
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.