Ημερίδες

Τηλεκπαιδεύσεις

Εκπαιδεύσεις ΙΤΕ

Αποτίμηση της επίδρασης των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων eTwinning στις ψηφιακές δεξιότητες των εκπαιδευτικών, με το εργαλείο αναστοχαστικό εργαλείο SELFIEforTEACHERS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το DigCompEdu[1] είναι το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τις Ψηφιακές Ικανότητες των Εκπαιδευτικών που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (διαθέσιμο στα ελληνικά). Στοχεύει στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, ώστε να ενσωματώνουν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση αναπτύσσεται σε έξι περιοχές: επαγγελματική εμπλοκή, διδακτική ενίσχυση, μαθησιακοί πόροι, διδασκαλία και μάθηση, αξιολόγηση και ενδυνάμωση των μαθητών. Το πλαίσιο αναφοράς παρέχει επίσης κατευθυντήριες γραμμές για την αυτοαξιολόγηση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, υποστηρίζοντας την καινοτομία στην εκπαίδευση μέσω της αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το SELFIEforTEACHERS[2] είναι το νέο, δωρεάν, πιστοποιημένο, διαδικτυακό εργαλείο αυτοαξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να αξιολογήσουν και να βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητές τους. Παρέχει εξατομικευμένη ανατροφοδότηση και συστάσεις βελτίωσης, είναι προσαρμοσμένες στο προφίλ κάθε εκπαιδευτικού, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη της ψηφιακής διδασκαλίας και τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η δράση eTwinning[3] είναι μια εμβληματική (flagship) δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προωθεί την εκπαιδευτική καινοτομία και καλλιεργεί, ανάμεσα στα άλλα, τις ψηφιακές δεξιότητες εκπαιδευτικών και μαθητών. Συμμετέχουν σε αυτή περισσότεροι από 1,8 εκατομμύριο εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε περισσότερα από 500.000 σχολεία 46 χωρών. Στη χώρα μας συμμετέχουν σχεδόν όλα τα σχολεία (άνω των 14.000) και περισσότεροι από 50.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι τα τελευταία 18 χρόνια έχουν συμμετάσχει σε περισσότερα από 23.000 συνεργατικά έργα τα από την έναρξη του eTwinning.

Μια κεντρική δράση του eTwinning στην Ελλάδα είναι τα ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα[4], η οποία αποσκοπεί στην καλλιέργεια των εκπαιδευτικών για την παιδαγωγική αξιοποίηση των ΤΠΕ, των εργαλείων Web 2.0, της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, του STEM, των διαδραστικών πινάκων και συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, για την υλοποίηση συνεργατικών δραστηριοτήτων σε έργα (projects) eTwinning, καθώς και την ενσωμάτωσή τους στη διδασκαλία των εκάστοτε μαθημάτων.

Προκειμένου να αποτιμηθεί η επίδραση των ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, ο Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης eTwinning στην Ελλάδα αποφάσισε να αξιοποιήσει το εργαλείο SelfieForTeachers καθώς αυτό αποτελεί το επίσημο αντίστοιχο ερωτηματολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της μεταβολής του επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων των επιμορφούμενων, των επιμορφωτών και των συντονιστών επιμορφωτών, μετά την παρακολούθηση ενός ετήσιου κύκλου ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων.

Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν περίπου 6.000 εκπαιδευτικοί τόσο πριν την έναρξη του ετήσιου κύκλου μαθημάτων 2023-2024 (Οκτώβριος 2023), όσο και μετά τη λήξη του (Απρίλιος 2024).

Τα αποτελέσματα της έρευνας, δηλαδή η μεταβολή του επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων των επιμορφούμενων, των επιμορφωτών και των συντονιστών επιμορφωτών, παρουσιάζονται στα γραφήματα του δελτίου τύπου.

Δείτε το Δελτίο Τύπου

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο EDUREARN 2024 «16th Annual International Conference on Education and New Learning Technologies» και η εισήγηση αναρτήθηκε στα πρακτικά του συνεδρίου. Ανάκτηση από EDULEARN24 Proceedings, 16th International Conference on Education and New Learning Technologies, pages 4166-4172, ISBN: 978-84-09-62938-1, ISSN: 2340-1117, 1-3 July 2024, Palma, Spain.

 

Pin It

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.