ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ

 

"Όπως την ημέρα δεν υπάρχει πιο ζεστό και πιο φωτεινό αστέρι στον ουρανό από τον ήλιο, ομοίως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση από αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων."
Πίνδαρος, Έλληνας λυρικός ποιητής, 5ος αιώνας π.Χ.

Η άποψη αυτή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, τη χώρα όπου σύμφωνα με ιστορικές πηγές πραγματοποιούνται οι πρώτοι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 776 π.X. και αναπτύσσονται οι βασικές αξίες του Ολυμπισμού ως πρότυπα ανθρώπινης δημιουργίας και αρετής. Η ευγενής άμιλλα, η ειρήνη και η πνευματική καλλιέργεια αναδεικνύονται μέσα από τον αθλητισμό και τους Αγώνες επί 12 περίπου αιώνες. Ο θεσμός θα καταργηθεί τελικά το 393 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο ως ειδωλολατρικό πρότυπο. 

Φωτογραφία από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης τερματίζει πρώτος στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το 1896, χάρη στη μεγάλη προσπάθεια του Γάλλου Pierre de Coubertin και ευεργετών όπως ο Δημήτριος Βικέλας, ο αρχαίος θεσμός ξαναζωντανεύει με τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνται στην Αθήνα. Το Ελληνικό έθνος και όλος ο κόσμος αγκαλιάζει την αναβίωσή τους και τους καθιερώνει για άλλη μια φορά ως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στο κόσμο. Έκτοτε, οι Αγώνες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο κάνοντας σταθμούς σε πόλεις με διαφορετικούς λαούς και πολιτισμούς, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις και εξελίσσονται.

 

 

 

 

 

 

Οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896


Στις 25 Μαρτίου 1896 κατά το Παλιό Ημερολόγιο ή στις 6 Απριλίου του 1896 κατά το Νέο Ημερολόγιο, υπήρξε ένας τριπλός εορτασμός στην Ελληνική πρωτεύουσα. Εορτάστηκαν οι πρώτοι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, η 75η επέτειος από την Ανεξαρτησία της Ελλάδος και η Δευτέρα του Πάσχα. Ο τριπλός εορτασμός είχε σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή επιτυχία των Αγώνων.

Περίπου 300 αθλητές από 13 χώρες συμμετείχαν στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, λαμβάνοντας μέρος σε 9 διαφορετικά αθλήματα:
Στίβο, (Μαραθώνιo), Κολύμβηση, Ποδηλασία, Ξιφομαχία, Γυμναστική, Σκοποβολή, Αντισφαίριση σε χορτάρι, Πάλη και Aρση Βαρών.

Η Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη αντιπροσωπία αθλητών (230), κέρδισε 10 χρυσά μετάλλια.

Ο Σπύρος Λούης, χωρίς ουσιαστική προπόνηση, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο δρόμο και αποτέλεσε θρύλο στον Ελληνικό αλλά και παγκόσμιο χώρο.